Nyelvtan

Gyertyagyújtás.hu

Online angol nyelvtanfolyam.

Nyelvtan


 

 

A katedrán:

A Participle - melléknévi igenév - mint jelző

Tulajdonképpen ez az igazi melléknévi igenév a magyar fordításban:

  1. A folyamatos melléknévi igenév (Present Participle) cselekvő jelentésű igealak. Pl. an amusing game - egy szórakoztató játék, the rising sun - a felkelő nap, a living writer - egy élő író, the following years - a következő évek stb.
  2. A befejezett melléknévi igenév (Past Participle) szenvedő jelentésű igealak. Pl. a well known writer - egy jól ismert író, a stolen jewel - egy lopott ékszer, a blest soul - egy áldott lélek, a chidden child - egy megszidott gyerek stb.


A főnév mögött álló Participle a jelzői mellékmondatok rövidítésére szolgál:

  1. Jelen időben: Pl. The man (who is) waiting in front of the door is the postman. Az ajtó előtt várakozó férfi a postás. Give me that book (which is) lying on your table. Add nekem az asztalodon lévő könyvet.
  2. Múlt időben: Pl. This is a book written by the great novelist. Ez egy olyan könyv, amelyet a nagy novellista írt. A múlt idejű melléknévi igenévvel előidejűséget fejezünk ki a legtöbbször, pl. They live in a house built some hundred years ago. - Egy évszázadokkal ezelőtt épült házban élnek.



Oszd meg másokkal
Facebook Twitter Delicious Digg Reddit StumbleUpon Technorati Google Reader Google Bookmarks Windows Live Tumblr Yahoo! NetVibes iWiW Startlap Blogtér Linktér Urlguru

Ingyenes online angol nyelviskola


Creative Commons Licenc
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.