Nyelvtan

Gyertyagyújtás.hu

Online angol nyelvtanfolyam.

Nyelvtan


 

 

A katedrán:

Some, someone, somebody, something, any, anyone, anybody, anything

  1. A some, any, és ezek összetételei általában ismeretlen, határozatlan személyt, dolgot vagy mennyiséget jelölnek.
  2. A some többnyire állító mondatokban szerepel, jelentése: egyes számú megszámlálható főnév előtt: valamilyen, valamiféle. Például: She baked some hotcake. - Valamilyen palacsintát sütött.
  3. A some másik jelentése: egyes számú megszámlálhatatlan és többes számú megszámlálható főnév előtt: egy kevés, néhány, valamennyi. Például: She baked some hotcakes. - Néhány palacsintát sütött.
  4. A some tagadó mondatban sohasem szerepelhet, de kérdő mondatban használhatjuk, ha igenlő választ várunk. Például: Can I have some hotcake? - Vehetek egy kis palacsintát?
  5. Ha a válasz nem biztos, hogy igenlő lesz, akkor használhatjuk az any-t. Például: Is there any bread on the table? - Van kenyér az asztalon?
  6. Az any leggyakrabban kérdő és tagadó kijelentő mondatokban szerepel. Például: I don't know any of them. - Egyiküket sem ismerem.
  7. Az any kijelentő és felszólító mondatban csak akkor szerepelhet, ha jelentése bármelyik, valamelyik stb. Például: You can begin to learn at any time. - Bármikor elkezdhetsz tanulni.
  8. A someone (somebody) jelentése: valaki. Csak személy helyett állhat a mondatban. Például: Everybody needs somebody. - Mindenkinek szüksége van valakire.
  9. A something, anything, nothing összetett névmásokra is hasonló szabályok vonatkoznak. Kijelentő mondatban általában something, kérdő mondatban something vagy anything, tagadó mondatban anything vagy nothing szerepel.Oszd meg másokkal
Facebook Twitter Delicious Digg Reddit StumbleUpon Technorati Google Reader Google Bookmarks Windows Live Tumblr Yahoo! NetVibes iWiW Startlap Blogtér Linktér Urlguru

Ingyenes online angol nyelviskola


Creative Commons Licenc
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.