Nyelvtan

Gyertyagyújtás.hu

Online angol nyelvtanfolyam.

Nyelvtan


 

 

A katedrán:

A szenvedő szerkezet egyszerű jelen időben

Angol nyelvű megnevezése: The present simple passive
A szenvedő (passive) szerkezet igen gyakori az angol nyelvben. Ellenben a magyar nyelvben ma már csak a régies alakokban él tovább: pl. minden kislány férjhez adatik stb. A magyar nyelvben a használatát egyébként germanizmusnak nevezik.
A szenvedő szerkezetben a cselekvő(k) személye háttérbe szorul, maga a cselekvés kerül előtérbe. A cselekvő(ke)t nem nevezzük meg, mivel vagy nem ismerjük vagy nem tartjuk fontosnak megemlíteni.
A szenvedő szerkezetet a következőképpen képezzük: létige (be) + az ige 3. alakja (past participle). Ezt a nyelvi jelenséget legkönnyebben úgy érthetjük meg, ha cselekvő szerkezetű mondatokat alakítunk át szenvedővé. A cselekvő mondat tárgyából lesz a szenvedő mondat alanya.
People drink a lot of coffee in Hungary. Az emberek sok kávét isznak Magyarországon. A lot of coffee is drunk in Hungary. Sok kávét isznak Magyarországon.
They make stainless steel in this county. Rozsdamentes acélt gyártanak ebben a megyében. Stainless steel is made in this county. Rozsdamentes acélt gyártanak ebben a megyében.
Is Chinese spoken in Mongolia? Beszélnek kínaiul Mongóliában? Yes, it is. Igen, beszélnek.
What language is spoken in New Zealand? Milyen nyelvet beszélnek Új-Zélandon?
The novel is written by Hester. A regény Hester által van írva.
A letter is being writing by John. János most éppen levelet ír.
The flat is cleaned by me. A lakás ki van takarítva általam.Oszd meg másokkal
Facebook Twitter Delicious Digg Reddit StumbleUpon Technorati Google Reader Google Bookmarks Windows Live Tumblr Yahoo! NetVibes iWiW Startlap Blogtér Linktér Urlguru

Ingyenes online angol nyelviskola


Creative Commons Licenc
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.