Nyelvtan

Gyertyagyújtás.hu

Online angol nyelvtanfolyam.

Nyelvtan


 

 

A katedrán:

A tőszámnevek

A tőszámnevek felsorolása egytől húszig: one, two, three, four, five, six, seven, eight, nine, ten, eleven, twelve, thirteen, fourteen, fifteen, sixteen, seventeen, eighteen, nineteen, twenty.


Szövegben tízig általában kiírjuk a számokat betűvel.
Az egyesek a tízesek után állnak, s közöttük huszonegytől kötőjel van. Például: ninety - two day (kilencvenkettő nap).
A tízeseket a százasokhoz and kötőszóval kapcsoljuk. Például: 123 982: one hundred and twenty-three thousand, nine hundred annd eighty-two. Élőbeszédben a fenti számot így is mondhatjuk: one two three nine eight two. Évszámok kiejtése is rövidített formában történik, ráadásul párosával. Például: 1977 - nineteen seventy - seven.
A hundred, thousand, million előtt mindig a vagy one áll, ha nincs előttük más, egynél nagyobb szám. Például: a hundred - száz, one thousand - ezer.


A 0 (nulla) neve mint mennyiségé: nought, cipher vagy nil, hőmérőn és időszámításban: zero. Számban kiolvasva: ou. Például: nulla egész hét tized - nought point seven. (Az angol a tizedes törtekben pontot használ: 0.7; a számjegyekben az ezreseket, milliókat pedig nem ponttal, hanem vesszővel választja el, vagyis fordítva, mint a magyar.)
It's zero centigrade. - Nulla fok van.
He is a mere cipher. - Ő egy nagy nulla.


Tőszámnevek után az angol a főnevet többes számba teszi. Például: My mum had three goats. - Az anyámnak három kecskéje volt.
A főnév nem áll többes számban akkor, ha a tőszámnév és főnév jelzői szerepet tölt be. Ilyenkor az a (egy) segít felismerni, hogy egyes számot kell használnunk. Például: I have a ten-year-old car. - Van egy tízéves autóm.Oszd meg másokkal
Facebook Twitter Delicious Digg Reddit StumbleUpon Technorati Google Reader Google Bookmarks Windows Live Tumblr Yahoo! NetVibes iWiW Startlap Blogtér Linktér Urlguru

Ingyenes online angol nyelviskola


Creative Commons Licenc
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.