Nyelvtan

Gyertyagyújtás.hu

Online angol nyelvtanfolyam.

Nyelvtan


 

 

A katedrán:

A tárgyeset

A tárgyesetet csak a főnév mondatban elfoglalt helyével jelöljük.

  1. A tárgy mindig az állítmány után áll egyenes szórendű tőmondat esetén. Például: I read a book. - Egy könyvet olvasok.
  2. Egyenes szórendű, bővített mondatban: ha a bővítmény a tárgyra vonatkozik, a tárgy szintén az állítmány után következik. Például: I hear a bird chirping. - Hallom, ahogy egy madár csiripel.
  3. Egyenes szórendű, bővített mondatban: ha a bővítmény elöljárószó nélküli, részesesetbe tett főnév, akkor a tárgyat mögé tesszük. Például: I give my cat some milk. - Adok a macskámnak egy kis tejet.
  4. Ha a bővítmény elöljárószóval képzett főnév, a tárgy megelőzi azt. Például: I give some milk to my cat. - Adok a macskámnak egy kis tejet.
  5. Fordított szórendű, do segédige nélkül kérdező tőmondatban a tárgy az alany után áll. Például: Have you got a house? - Van házad?
  6. Fordított szórendű, do segédigével kérdező tőmondat esetén az állítmány után jön. Például: Did you eat my apple? - Te etted meg az almámat?
  7. Felszólító mondatban az állítmány, vagy a bővített, önálló részes esetű mondatrész mögé kerül. Például: Close your eyes. - Csukd be a szemed!Oszd meg másokkal
Facebook Twitter Delicious Digg Reddit StumbleUpon Technorati Google Reader Google Bookmarks Windows Live Tumblr Yahoo! NetVibes iWiW Startlap Blogtér Linktér Urlguru

Ingyenes online angol nyelviskola


Creative Commons Licenc
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.