Nyelvtan

Gyertyagyújtás.hu

Online angol nyelvtanfolyam.

Nyelvtan


 

 

A katedrán:

A rendhagyó fokozás

A rendes fokozástól eltérően alkotják közép- és felsőfokukat a következő melléknevek:

  1. good - jó, better - jobb, best -legjobb
  2. well - egészséges, bad -rossz, evil -rosszindulatú, worse - rosszabb, worst - legrosszabb
  3. much - sok, more - több, most - legtöbb
  4. many - sok, more - több, most - legtöbb
  5. little - kevés, less - kevesebb, least - legkevesebb


Néhány melléknévnek kettős közép- és felsőfoka van, eltérő jelentéssel. Ezekben a szabályosan képzett alak az alapfok értelmét fokozza, a rendhagyó fokozású alak jelentése különbözik az alapfokétól.

  1. Old - öreg, older (elder) - öregebb, oldest (eldest) - legöregebb. Az elder, eldest alakot csak személyre, egy család tagjaira használjuk. Az older, oldest alakot személyre és tárgyra is használjuk.
  2. Near - közeli, nearer - közelebbi, nearest - legközelebbi; next - következő. A next alak valami sorrendben következőt jelent, a nearest pedig, eredeti jelentésének megfelelően időbeli vagy térbeli közelséget.
  3. Far - távoli, farther - távolabbi, farthest - legtávolabbi; further - távolabbi vagy további, furthest - legtávolabbi. A farther és a further szavakat a mindennapi beszédben egyaránt használják helyi és időbeli jelentésükben. De a further-nek van egy másik jelentése is: további, újabb.
  4. Late - késői, later - későbbi, latest - legkésőbbi; latter - utóbbi, last - legutóbbi vagy legutolsó; former - előbbi, foremost - legelső, first - (leg)első. A latter kettő közül a másodikat, az utóbbit jelenti; ellentéte former (előbbi). A foremost jelentése: legelöl lévő, legkiválóbb; first - első (sorszámnév).Oszd meg másokkal
Facebook Twitter Delicious Digg Reddit StumbleUpon Technorati Google Reader Google Bookmarks Windows Live Tumblr Yahoo! NetVibes iWiW Startlap Blogtér Linktér Urlguru

Ingyenes online angol nyelviskola


Creative Commons Licenc
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.